Home > Gezondheid > Als glutenvrij geen keuze is
Gezondheid

Als glutenvrij geen keuze is


Barbara Roelofs (29) eet al jaren geen gluten: een mengsel van eiwitten die in onder meer tarwe zitten. Niet omdat ze meedoet aan de hype of omdat ze wil afvallen. Ze kan niet anders; ze heeft coeliakie, de medische term voor glutenintolerantie. Als ze gluten eet, wordt ze ziek, doodziek. “Als ik vertel dat ik glutenvrij moet eten, krijg ik reacties in de trant van: Dat heb je toch helemaal niet nodig? Je bent hartstikke slank! of: O ja, ik eet zelf ook glutenvrij. Voel me nu veel beter, want gluten is zo ongezond!” Een keer wilde ze glutenvrije pannenkoeken proberen van The Pancake Bakery in Amsterdam. “Bij navraag bleken de koks voor glutenvrije en niet-glutenvrije pannenkoeken dezelfde pannen te gebruiken. En hun pannenkoeken waren toch eerder glutenarm dan glutenvrij. Dat is voor mij het verschil tussen ziek of niet ziek worden.”