Home > Innovatie > De lange weg naar de robonurse
Innovatie

De lange weg naar de robonurse

Robottechnologie rukt op. Zeker in de zorg. Maar het moment dat robotzusters zelfstandig door het verzorgingstehuis of de bejaardenwoning  wandelen is echt nog niet aangebroken.

Nao stelt zich voor tijdens de bijeenkomst in het Amsterdamse science-museum Nemo. Het kniehoge, humanoïde robotje staat op, vertelt dat het naar het publiek kan zwaaien en zwaait naar ons. Dan vertelt het dat het ons aan kan kijken en lopen en jawel: het kijkt vooruit en doet een paar stappen naar voren. Vervolgens zegt het vriendelijk ogende mannetje dat het balanceeroefeningen kan doen en laat prompt een behoorlijk indrukwekkend ogende oefening zien. Als Nao terug gaat zitten, gaat het helaas mis en valt hij op z’n rug. ‘Waarschijnlijk is de vloer hier te glad”, zegt robotonderzoeker Khiet Truong van de Universiteit Twente. Handmatig brengt ze Nao tot zitstand en probeert’m weer aan de praat te krijgen. Maar Nao blijft stil zitten. Truong: “Hij is denk ik even van z’n stuk.”

Robots kunnen steeds meer, maar nog niet alles. Populair zijn ze wel. Er gaat momenteel geen week voorbij of ergens in het land vindt een event of lezing plaats over robotica. En de zorg wordt gezien als een van de belangrijkste toepassingsgebieden. Er wordt ook driftig geëxperimenteerd. Met operatie-, informatie, transport- en hygiënerobots in de cure. En met service- en sociale Robots en persoonlijke digitale assistenten in de care, luisterend naar namen als Nao, Paro, Jibo, Rose, Zora, Pepper, Phi, Alice en Alfred. En natuurlijk gaat daarbij – net als bij Powerpoint-presentaties – wel eens wat mis.

Leave a Reply