Home > Psychologie > Die pillen werken! Schrijft deze journalist en gebruiker van antidepressiva
Psychologie

Die pillen werken! Schrijft deze journalist en gebruiker van antidepressiva


Patiënten die leiden aan depressie en proberen om er met antidepressiva weer bovenop te komen, krijgen de laatste jaren een negatieve pers. Zij zijn verkeerd bezig, is de teneur.

Niet alleen werken de pillen niet – gebruikers houden zichzelf voor de gek – ze zijn ook de weg van de minste weerstand. Dapperder depressieven gaan hun demonen te lijf met therapie, regelmatig leven en hardlopen – depressiebestrijding zoals het hoort.Antidepressiva zijn gevaarlijk, leiden tot moord, doodslag en zelfmoord, in plaats van die te voorkomen. Dat is de boodschap van schandaaldocumentaires en een lange lijst krantenberichten: ‘Bewijs maar eens dat het de pillen waren – antidepressiva en geweld’, ‘Co-piloot Germanwings gebruikte antidepressiva’, ‘Zij doodde haar kinderen. Waren het antidepressiva?’, ‘Een diepe, zwarte woede en een groot vleesmes’. Dit is een kleine greep uit artikelen van de Volkskrant, opgewekt vertolker van een progressief gedachtegoed.

De Groningse hoogleraar wetenschapstheorie Trudy Dehue zei het al in haar bestseller De depressie-epidemie uit 2008 en een veelbesproken optreden in Zomergasten van een jaar later: in onze prestatiemaatschappij wordt even wat minder functioneren niet meer geaccepteerd, we labelen naar hartenlust met een waaier van stoornissen. De farmaceutische industrie levert graag de bijpassende oplossingen, in grote hoeveelheden.