Home > Bestuur & toezicht > Een fusiedrama in de Gelderse psychiatrie
Bestuur & toezicht

Een fusiedrama in de Gelderse psychiatrie


En weer een fusiedrama in de zorg: Bestuurders doen elkaar mooie beloftes. Dan krijgen ze ruzie. En ten slotte vertrekken ze met een riante regeling. Ziehier het verhaal achter de totstandkoming van GGZ-gigant Pro Persona in Wolfheze.

De kroonluchters in de grote zaal van de Arnhemse cultuurtempel Musis Sacrum verspreiden een statig licht, ijs tinkelt in de glazen. Bekenden groeten elkaar, feestgangers netwerken zich door de menigte. Het is 2007 en psychiatrische instelling de Gelderse Roos viert dat honderd jaar geleden in het dorp Wolfheze de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen, Idioten en Zenuwlijders werd opgericht. Sindsdien is het hernoemd tot psychiatrisch ziekenhuis en als zodanig het hart van de Gelderse Roos.

Gastheer is psychiater Christoph Hrachovec. Hij zwaait al jaren de scepter in Wolfheze, als een charmante pater familias die weinig tegenspraak duldt. De laatste tijd is het lonely at the top; de ene na de andere medebestuurder ruimde na onmin het veld. Terwijl het jubileumfeest op stoom komt, wenkt Hrachovec Jos Poelmann, dan topman van de Nijmeegse tbs-kliniek de Pompestichting.