Home > Gezondheid > Groen menstrueren: hoe nieuw is dat eigenlijk?
Gezondheid

Groen menstrueren: hoe nieuw is dat eigenlijk?


Wie zo nu en dan naar de winkel moet voor maandverband en tampons is het vast al opgevallen: er is meer keuze. Niet alleen in soorten, maar ook in merken. Aan de stoelpoten van het handjevol multinationals dat de maandverbandmarkt decennia lang domineerde, is de afgelopen jaren stevig gezaagd. Bijna zonder uitzondering door merken die duurzaamheid beloven.

Tijd dus om de spaarlamp eens op het onderwerp ‘milieubewust menstrueren’ te richten. U weet wel: hoeveel tampons en pads gooi je weg in je leven (Wat? Zoveel?). Waar worden deze producten van gemaakt? (Echt? Jeetje zeg). Waarom zit er eigenlijk geen bijsluiter bij? (Oh?). Zijn er gezondere en/of groenere alternatieven? En zo ja, hoe nieuw zijn die eigenlijk?

Interessante vragen voor wie zijn/haar voetafdruk op de aardbol wil verkleinen of domweg minder euro’s wil uitgeven. Zo’n 40 jaar van je leven menstrueren, omgerekend 6,8 jaar aan één stuk, kan aardig in de papieren lopen. Toch kon de hele kwestie lange tijd rekenen op verveelde blikken en veel gegeeuw. Zo’n 13.000 wegwerpproducten per vrouwenleven die in de afvalbak belanden? Boeiend (niet). Of: al dat gemenstrueer is al zo vervelend. Moet ik me nu ook al schuldig voelen over de impact op het milieu? Nee. Ja. Kies zelf. Maar denk er even over na.