Home > Zorg & samenleving > Opleidingen als deze vormen een effectieve bestrijding van de personeelstekorten in de zorg
Zorg & samenleving

Opleidingen als deze vormen een effectieve bestrijding van de personeelstekorten in de zorg

Jarenlang zochten zorgverlenende instellingen vooral hoogopgeleide verpleegkundigen. Maar nu de personeelskrapte onhoudbaar is geworden, stijgt de vraag naar ‘niveau 2’. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen die worden opgeleid bij het WijkLeerbedrijf. Een kijkje in Amsterdam Nieuw-West, waar opleiding, integratie en participatie hand in hand gaan.

Een stralende voorjaarsdag in Amsterdam Nieuw-West. Fien (31) is op weg naar de flat waar haar ‘cliënt’ mevrouw Mallonga woont, op de zevende verdieping, met uitzicht over de deze middag fraai beschenen Sloterplas. Betty Mallonga (83), oorspronkelijk afkomstig uit de Filippijnen, is een gepensioneerd medisch specialist en niet zomaar een. Ze is jarenlang hoofd opleidingen Chirurgie geweest in het AMC. Veel gerenommeerde chirurgen in Nederlandse ziekenhuizen hebben bij haar hun opleiding gevolgd.

Ze begroeten elkaar hartelijk. Mevrouw Mallonga is blij met Fien. Die doet voor haar boodschappen, zet thee, doet strijkwerk, maakt af en toe wat schoon en is prettig gezelschap. “Zal ik thee zetten?” vraagt Fien, die al op weg is naar de keuken als het antwoord klinkt. Onderweg naar de oudere dame heeft ze nog even een boodschapje voor d’r gedaan, dat ze meteen inruimt. Fien weet hier de weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *