Over

Over De Scalpel

Nederland heeft een van de beste en meest toegankelijke zorgstelsels ter wereld. Dat staat tenminste regelmatig te lezen in internationale onderzoeken.

Maar ons zorgsysteem kraakt in zijn voegen. De kosten zijn de afgelopen vijftien jaar in absolute termen bijna verdubbeld. De overheid probeert al jaren die kosten omlaag te brengen, maar dat doet pijn. In ziekenhuizen - die blijken failliet te kunnen gaan - in de ouderenzorg, in de GGZ, in de thuiszorg en in de portemonnee van de burger, die de zorgpremie alsmaar ziet stijgen.

Vandaar dat de zorg door steeds meer Nederlanders bovenaan de politieke prioriteitenlijst wordt geplaatst. De stelseldiscussie – marktwerking of nationaal zorgfonds – woedt hevig.

De Scalpel is een online platform waarop de discussie over het zorgstelsel wordt gevolgd en gecureerd. We berichten erover in een maandelijkse nieuwsbrief en praten mee in de vorm van online video-interviews en -podcasts met mensen uit de zorg die ertoe doen. Doktoren, bestuurders, wetenschappers, ondernemers, influencers en belangenbehartigers.

Onze agenda is dat debat groter en beter te maken, met als einddoel het stimuleren van de vernieuwing die nodig is om de Nederlandse zorg betaalbaar, bereikbaar en kwalitatief goed te houden voor iedereen.

Pierre de Winter (9 juni 1969) begon als journalist in de wereld van het management en bedrijfsleven. Van 2012 tot 2016 maakt hij het blad (en de website) Lucide; een kwartaalblad voor bestuurders en toezichthouders bij zorginstellingen. Daar leerde hij de fascinerende wereld van de zorg kennen. Een wereld die hem sindsdien niet meer loslaat.

Is behalve journalist vader, speelt tennis en zingt zo af en toe in een band.

Contact

De Scalpel

Pierre de Winter

T: 06 - 24757226

M: info@pierredewinter.nl