Waarom De Scalpel?

Waarom De Scalpel?

 Nederland heeft een van de beste en meest toegankelijke zorgstelsels ter wereld. Dat staat tenminste regelmatig te lezen in internationale onderzoeken.

Maar ons zorgsysteem kraakt in zijn voegen. De kosten zijn de afgelopen vijftien jaar in absolute termen bijna verdubbeld. De overheid probeert al jaren die kosten omlaag te brengen, maar dat is een lastige operatie en vooral: het doet pijn. In de ouderenzorg, in de geestelijke gezondheidszorg, in de thuiszorg, bij spoedeisende hulpposten en in de portemonnee van de burger, die de zorgpremie snel ziet stijgen. Vandaar ook dat de zorg door steeds meer Nederlanders bovenaan de politieke prioriteitenlijst wordt geplaatst.

Ondertussen doet de medische wetenschap ons bijna wekelijks versteld staan met haar doorbraken. Er wordt geopereerd met behulp van robots, kanker is straks een chronische aandoening en diagnose vindt in toenemende mate plaats met behulp van big data. Want ook aan de zorg is de digitale revolutie niet voorbij gegaan. Onder de verzamelterm eHealth is een enorme innovatieve golf op gang gekomen van apparaten en toepassingen waarmee zorgprocessen handiger, goedkoper en persoonlijker kunnen worden ingericht. Het is een revolutie die net als in al die andere markten waar digitalisering heeft toegeslagen, leidt tot een machtsverschuiving van de professional naar de zorgconsument.

En dat komt goed uit, want die consument is in toenemende mate goed bezig. Gezond eten, genoeg sporten, de lichaamsfuncties al dan niet monitorend met behulp van slimme apparaatjes, het is dé hype van het afgelopen decennium en het einde ervan is niet in zicht. Goed nieuws, want het zou de betaalbaarheid van de collectieve zorg wel eens ten goede kunnen komen.

Om bovenstaande ontwikkelingen kritisch te volgen en te duiden, hebben we een podium opgericht waar professionele freelancers die zich bezighouden met de zorg en aanpalende onderwerpen, hun werk delen. Ze wieden de informatieberg, ontmaskeren loze hypes, scheiden feit van fictie, onderzoeken het stelsel en zetten de scalpel in het zorgbestuur.

De Scalpel, voor wie meer wil weten over de zorg en gezondheid.