Home > Gezondheid > Waarom je vrijwillig een weekendje wil kotsen volgens Susan Peters
Gezondheid

Waarom je vrijwillig een weekendje wil kotsen volgens Susan Peters


Journalist Clarissa van Deventer praat met sjamaan Susan Peters (29) over de kotsdrug ayahuasca. Vergeet LSD, ayahuasca is onwijs hot onder neo-hippies (met iets teveel geld). Susan probeert uit te leggen, maar dat is lastig: “Ayahuasca valt niet met je hoofd te begrijpen.”Wat is ayahuasca?

‘Ayahuasca is een medisch brouwsel uit de amazone-gebieden waar het al jaren gebruikt wordt. Hier geloven ze dat de plant een heilzame werking heeft. Ik zie het zo: je opent je zijn voor je eigen hart. Door ayahuasca tot me te nemen herinner ik mezelf aan wie ik ben. Dat ik puur vanuit mijn eigen hart mens ben. Het geeft me handvatten om te leven met meer zelfliefde, compassie en het haalt letterlijk de drama uit mijn leven door dingen ‘op te schonen’.

Maar wat is de deal met al dat kotsen?

‘Haha, ja dat overgeven blijkt voor veel mensen die net van Ayahuasca te horen krijgen nogal een groot en afschrikkend ding te zijn. Maar het is eigenlijk een heel belangrijk en logisch gevolg van het proces. Wat er uitkomt is een opschoning van opgeslagen oude dingen zich in je systeem hebben genesteld.

Wat er uitkomt is een pure opluchting. Iets wat eruit wil, en waar je dus afscheid van mag nemen. Overgeven hoeft niet altijd te gebeuren. Het loslaten kan zichzelf ook uiten door verdriet, plezier, geluid of beweging. Het beste is hier dus geen enkele verwachting van of verzet tegen te hebben.’

Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?

‘Dat was zo’n zes jaar geleden. Voor mij een periode van veel zelfonderzoek. Ik had vragen als: ‘Waarom voel ik me zo ontzettend onvrij en ontkoppeld?’. Veel van wat ik deed gaf mij geen voldoening meer. Ik ging naar allerlei workshops over bijvoorbeeld identiteit en persoonlijkheid. Een goede vriendin nodigde me toen uit om ayahuasca te proberen.

Wat deed je eerste ayahuasca ervaring met jou?

‘Tijdens een ayahuasca wordt gevraagd een intentie, motivatie voor te bereiden. Je kunt ook een vraag stellen. Mijn belangrijkste vraag was: Waarom voel ik me zo afgescheiden en hoe kan ik de heelheid met mijzelf ervaren? Ik vroeg me ook af of er een grotere betekenis aan het bestaan kon zitten. Ik noem een ayahuasca-ervaring een reis en mijn eerste reis voelde als een therapiesessie van zes uur. In deze zes uur heb ik meer opgelost dan in een half jaar therapie.’

‘Het gaat erom of je leeft vanuit je hart of je hoofd. Ik nam geen genoegen meer met mijn normale leven. Ik begreep dat wanneer ik verbinding kon maken met mijn hart mijn leven leuker zou worden. Ik heb meer begrepen over mijzelf en ik heb een deel van mijn jeugd, bepaalde keuzes en opvoeding kunnen verwerken. Als je opgroeit leer je bepaalde patronen om te overleven. Voor mij betekent ayahuasca dat het licht en het donker van je eigen patronen helder worden.’

Wat bedoel je met licht en donker?

‘Licht staat voor alles wat vrijheid brengt en wat je in contact brengt met je gevoel. Donker en licht kunnen niet zonder elkaar. Ik bedoel niet dat donker iets slechts is. Maar ik leerde uit de vernauwing van dagelijks aangeleerde trucjes te komen. Het kan ervoor zorgen dat je je relatie uitmaakt, stopt met je baan, jezelf laat zien, of jezelf gunt om dat ene gesprek aan te durven gaan. Het haalt je uit eigen opgelegde denkpatronen en constructen.’

Hoe wordt ayahuasca gezien door medici?

‘Het is geen erkende therapievorm en staat in de westerse maatschappij niet bekend als medicijn. De dokter zou het, voor zover ik weet, niet voorschrijven. De stof die vrijkomt als je ayahuasca gebruikt is DMT, DMT is een lichaamseigen stof. Dit is hetzelfde stofje dat je aanmaakt wanneer je geboren wordt en wanneer je sterft, dit proces bevindt zich in je pijnappelklier. Ayahuasca is ook wel te beschrijven als een bijna-doodervaring. Wetenschappelijk onderzoek naar ayahuasca erkent wel bepaalde eigenschappen van de plant. Zo zou het bijvoorbeeld je creativiteit vergroten, maar je convergent denken neemt af.’

Maar hoe brengt een simpel drankje je dan tot jezelf? Is het niet gewoon drugs?

‘Ayahuasca bevat DMT. Net zoals bepaalde kruiden in thee goed zijn voor je systeem, een helende werking kunnen hebben heeft dit drankje invloed op je hersenen. De DMT die in je lichaam aanwezig is heeft weinig invloed. Er is een enzym in je lichaam aanwezig (MAO) dat deze stof onderdrukt. Door ayahuasca te nemen wordt dit filter tijdelijk opgeheven. Aya staat voor de dood of geest-dood en huasca betekent letterlijk liaan. Het werkt dus als een bijna-doodervaring of staat ook wel bekend als de slingerplant voor de ziel.’

Waarom is een bijna-doodervaring iets dat je opzoekt?

‘Het laat je zien waar je leven voor jou om draait. Het laat je op een eerlijke manier naar jezelf kijken.’

Wat kan je verwachten van een ceremonie bij jou?

‘Ik heb geen draaiboek of vastomlijnd programma. Voor mij is het niet commercieel. Ik gun de ander wat ik zelf ook heb mogen ontvangen van de planten. Net als wanneer je muziek maakt of in een band speelt stem ik af op wat er gebeurt tijdens een ceremonie. Ik probeer de juiste toon te vinden. Ik zorg voor de veiligheid en creëer een plek waar iedereen met alles welkom is. Er is live muziek, een altaar met allerlei krachtvoorwerpen, andere helende medicijnen uit de jungle en er zijn instrumenten aanwezig. Met groepen is er altijd assistentie. Ik laat me leiden door de Ayahuasca (ik drink altijd mee) en tune in op wat er op dat moment gebeurt. Door muziek ondersteunen we de reis.’

Wat is de invloed van muziek op de reis?

‘Muziek is een belangrijk onderdeel, ook in de Amazone, waar de ayahuasca vandaan komt. In de westerse wereld gebruiken we vaak de gitaar en is het veel luxer dan in de jungle, maar de indigenous sjamanen die zingen icaros. Icaros kun je zien als een soort mantras. Het zijn klanken die ze ontvangen na een bepaald dieet te doen in de jungle of wanneer ze zichzelf verbinden met de plant-spirits. Ik geloof dat elke plant een vibratie heeft die resoneert.

Die klank van die plant kan dan omhoog komen. Wanneer gezongen wordt brengt dit heling op fysiek en mentaal vlak. Dit is echt iets magisch.Maar ayahuasca blijft moeilijk uit te leggen aan wie het nog niet ervaren heeft. Het is voor mij een heilige gebeurtenis. Ervaringen die je niet kunt begrijpen met je hoofdverstand, maar wel met je hart. En dit koester ik. Het is een feit dat er prachtige planten zijn die de kracht hebben om mensen op verschillende wijzen te helen. Je moet er natuurlijk wel voor open staan, en als ze je roept dan weet je zelf precies wanneer dit moment daar is. Ik geloof dat wanneer je met een pure intentie ayahuasca komt doen het je altijd wat oplevert.’

 

Susan Peters geeft ayahuasca ceremonies op verschillende locaties. Haar Facebookpagina heet Madre’s Ways.

Dit artikel verscheen eerder op www.stadsgroentjes.wordpress.com

Lees elke dag het beste het van onafhankelijke journalisten en geef Reporters Online een ★