Home > Gezondheid > Wat klanken kunnen betekenen voor een Alzheimerpatiënt
Gezondheid

Wat klanken kunnen betekenen voor een Alzheimerpatiënt

Eens per maand ontvangen de zwaar dementerende bewoners van verpleeghuis de Uiterton in Lelystad een klankontspanning. “Aan het einde ervaar ik altijd een diepe rust.”

Zeven oude dames zitten in een kring. Het is begin oktober en we bevinden ons in hun woonkamer – die van huisje nr. 1 (er zijn er 3) op de afdeling kleinschalig wonen in verpleeghuis de Uiterton te Lelystad. Hier huizen dementiepatiënten uit de zwaarste categorie. Ze zijn oud, ze zitten zwijgend naast elkaar. Enkelen in rolstoel, de meesten verzonken in hun eigen wereld. Hier speelt hun leven zich overdag af, in elkaars zwijgende gezelschap. Wordt iemand aangesproken door de verzorgende, dan blijkt ze heus nog tot een gesprekje in staat. Maar het initiatief nemen voor een onderlinge gedachtenuitwisseling lijkt voor deze vrouwen een brug te ver geworden.

Dan gaat Ange van Ommen in hun midden staan, een platte trommel in haar hand die ze steeds in verschillende richtingen beweegt. “Het is een mooie herfstdag en ik neem jullie mee naar zee”, zegt ze. In de trommel zit maanzaad, dat maakt dat-ie inderdaad klinkt als de zee; het kabbelende geluid van een rustige branding.

Leave a Reply